Anvelopele de iarna sunt obligatorii in Romania. Nu intr-un anumit interval de timp, asa cum se intampla in alte tari din Europa, ci doar atunci cand circuli pe carosabil acoperit de zapada, gheata sau polei. Greseala pe care o fac romanii de cele mai multe ori este ca inlocuiesc prea repede anvelopele de iarna cu cele de vara si invers. Cand trebuie sa scoatem pneurile de iarna de pe masina?
In alte tari, legea spune clar ca pe anumite sosele automobilele sunt obligate sa aiba anvelope de iarna intr-un anumit interval. De obicei, intre lunile octombrie si martie. Initial, asa se dorea a fi si legea din Romania referitoare la pneurile de iarna, insa in final, legea spune clar ca soferii trebuie sa aiba autoturismele dotate cu pneuri de iarna atunci cand circula pe asfalt acoperit de polei, gheata si zapada. Evident, asta poate insemna si ca daca circuli in luna iulie sus la Balea si vine o ninsoare scurta, esti pasibil de amenda...
In realitate, anvelopele de iarna trebuie folosite atata timp cat afara este frig. Adica atunci cand temperatura exterioara media a zilei trece de 7 grade, putem renunta la pneurile de iarna si sa montam anvelope de vara. In general, daca nu ne joaca feste schimbarile climaterice, acest lucru se intampla la sfarsit de martie, inceput de aprilie. Dar nu este nevoie sa ne luam dupa o luna, ci doar dupa conditiile climaterice.
Romania nu are multe asezari mari in zonele muntoase, asa cum se intampla cu Italia, Elvetia, Franta sau tarile nordice. Cand in Bucuresti se fac 20 de grade, cam tot atatea sunt si la Brasov. Deci nu putem spune ca exista vreo nevoie de schimbare a pneurilor care sa depinda de locatia cetateanului.
Producatorii de anvelope sustin si ei aceeasi idee: cand afara e cald, pune anvelope de vara. Cand afara e frig, monteaza anvelopele de iarna. Totul, pentru a avea o maxima siguranta rutiera. Insa multi fac o greseala destul de mare: la primele zile calduroase dupa iarna, cand temperatura atinge 15 grade, fug la vulcanizare sa-si monteze pneurile de vara. Fara sa-si dea seama ca noaptea sunt doar 1-2 grade si chiar in unele zile sunt si temperaturi negative.
Cine stie cand este nevoie de un drum care sa traverseze Valea Prahovei unde poate ninge? De ce sa te grabesti sa-ti montezi cauciucurile de iarna daca exista riscul sa dai de asfalt cu polei sau gheata? Mai bine pastrezi anvelopele de iarna pana cand primavara isi intra serios in drepturi si chiar si noaptea sunt mai mult de 7 grade Celsius. In acel moment, sansele sa mai ninga, chiar si la munte, sunt destul de mici. Si putem spune ca o calatorie cu autoturismul poate fi realizata in siguranta si daca punem anvelopele de vara.
In concluzie, nu te grabi. Chiar daca imediat dupa iarna pare sa fi venit primavara, mai asteapta putin. Mai bine circuli cateva zile pe vreme calduroasa cu pneurile de iarna, decat sa fii incaltat de vara si sa dai peste o portiune de sosea cu polei. Asadar, pregateste-te sufleteste de vara, daca nu ai anvelope bune uita-te la preturi si marci, dar asteapta caldura propriu-zisa ca sa renunti la anvelopele sezonului rece. Daca renunti prea devreme, renunti la siguranta ta!