


![Bara fata Citroen C4 Cactus [2014 - 2018] SUV Crossover 1.6 BlueHDi MT (99 hp)](https://www.pieseauto.ro/poze/bara-fata-citroen-c4-cactus-2014-2018-suv/bara-fata-citroen-c4-cactus-2014-2018-suv-6a8bdff40b6b8b26b3-0-0-0-0-0.jpg)


Bara Fata Audi originala cu 6 senzori si spalatori Audi A6 allroad C7 2012 - 2014


STOC Bara fata- cu buza crapata vezi poze DACIA LOGAN (MCV/VAN/PICK UP) 2005-2012


Bară față Peugeot 5008 an 2023 (2020-2025) Gt-line capotă aripă Trager complet 1.5 diesel Faruri COMPLET

Bara fata
.Bara de protectie
Multe persoane cred ca barele de protectie au scopul de a proteja soferul si pasagerii in cazul unui impact (accident), insa barele de protectie nu sunt considerate elemente de siguranta destinate protejarii ocupantilor autovehiculelor. De fapt, scopul barelor este de a reduce daunele fizice ale masinii in caz de accident si amorsarea impactului in cazul in care este vorba de lovirea unui pieton. Toate acestea, insa, doar la viteza redusa. Barele sunt concepute, in principal, pentru a proteja caroseria: portbagajul, radiatoarele, evacuarea etc. De-a lungul vremii, ele au fost facute din otel, aluminiu, cauciuc, iar in zilele noastre in 99% din cazuri sunt facute din plastic.
Automobilele de serie au apărut pe scena prin 1888 dar barele au inceput sa apara un pic mai tarziu, prin jurul anului 1915. Cand au aparut, erau aproape in intregime decorative. Primele bare de protectie erau extrem de subtiri si drepte, constau pur si simplu dintr-o bara de metal, uneori pictata, si erau montate doar in fata vehiculului, nu si in spate. Barele de crom, care au fost si primele bare de protectie stilizate, au aparut prin 1920. Cei care au revolutionat barele de protectie au fost cei de la Chevy, care au pus pentru prima data bara de protectie pe spate. Primul model dotat cu bara spate a fost Superior 1926.
Pe masura ce industria auto s-a dezvoltat si consumatorii au cerut mai multe optiuni artistice, producatorii de autovehicule au inceput sa proiecteze barele. Prin anii `30 -`40 au inceput sa le proiecteze din ce in ce mai complexe si mai elegante. Au continuat sa le construiasca, dar fara a oferi nici un pic de protectie in caz de accident. Producatorii auto au vazut in ele o sursa valoroasa de stil si eleganta. Multi au inceput sa le integreze in corpurile masinii, creand un aspect complet si compact.
In anii `50 cam toti producatorii auto au inceput sa combine grila centrala cu bara fata, aceasta combinatie este de fapt inceputul trecerii la masinile moderne. Buick a fost primul producator auto care a unit aceste doua elemente si care, bineinteles, a fost urmat rapid de toti producatorii din acea vreme: Oldsmobile, Ford, Pontiac și Chrysler. Ford insa, dupa cativa ani, a mers mai departe cu inovatia si a alungit grila de radiator, iar bara fata s-a transformat oarecum in flapsuri de bara, deoarece a fost taiata in doua de grila de radiator, asa cum este pe Ford Edsel din 1957.
Probabil cea mai mare si semnificativa inovatie a fost facuta de Pontiac in jurul anilor 1965/1970, cand au inceput sa construiasca bara din plastic. Acest lucru a ajutat industria auto sa integreze mult mai usor bara in caroseria masinii, dar si sa aduca bara la aceeasi culoare cu autoturismul. Mai mult decat atat, a incheiat o era, cea a barelor metalice de crom, si a pus bazele imbunatatirilor atat in ceea ce priveste eficienta, cat si siguranta automobilelor moderne.
In 1973, cand s-a inteles eficienta si importanta lor, guvernul SUA a implementat prima reglementare si anume ca o bara de protectie fata trebuie sa reziste la un impact de pana la 8 km/h si bara protectie spate - pana la 4 km/h.
In 1974 toti producatori de autovehicule trebuia sa se alinieze cerintelor SUA, doar ca de acum barele trebuiau ca, la aceeasi viteza, sa protejeze toate elementele: faruri, stopuri, radiatoare, motor.
In 1979 regulamentul s-a inasprit si trebuia ca fiecare element de caroserie sa suporte un impact la aceeasi viteza fara a fi deteriorat. Ca urmare a acestei decizii, siguranta capata prioritate in defavoarea dezvoltarii designului, chiar daca interesul publicului inclina pe mai departe spre partea estetica. Din cauza acestor masuri producatorii de autoturisme s-au concentrat mai mult pe siguranta si protejarea autoturismului decat pe design. Asa ca au revenit la barele metalice si cromate, doar ca le-au montat ceva mai departate fata de autovehicul, ca sa protejeze mai bine elementele optice cat si celelalte elemente. Marele dezavantaj a fost ca masinile au devenit mult mai voluminoase.
In incercarea lor de a imbina atat siguranta, cat si stilizarea masinilor, producatorii auto s-au intors la metoda revolutionata de Pontiac de a face barele de protectie din plastic, undeva pe la inceputul anilor `80. Odata cu aceasta metoda au inceput sa stilizeze si sa integreze bara in caroseria masinii in asa fel incat pe la inceputul anilor `90, mai toti producatorii dotau masinile cu bare din plastic. Pentru a respecta si regulamentul de siguranta, au introdus in spatele barelor o bara metalica de protectie, asa-numita, in zilele noastre, armatura bara fata sau armatura bara spate, dupa caz, care are si astazi rolul de a amortiza impactul. Asa au reusit sa faca un design personalizat pentru fiecare marca sau model, sa respecte normele de siguranta, sa creeze o aerodinamica mai eficienta si, nu in ultimul, rand sa reduca si consumul de carburant.
Gama de materiale din care sunt confectionate barele de protectie ale masinilor este destul de mica. In 99% din cazuri este folosit, la masinile de serie din ziua de astazi, "acrylonitrile butadiene styrene", pe scurt ABS; urmatorul material utilizat este fibra de sticla, apoi barele confectionate din metal, si, binenteles, carbonul.
Desi industria auto a ajuns sa fabrice multe componente din material plastic, precum barele de protectie, costurile pentru inlocuirea unui element de caroserie raman destul de ridicate.
Avantajul unei bare din plastic este ca, in anumite situatii, se poate repara daca ai avut, din nefericire, un accident. Metodele de reparare a unei bare de protectie sunt simple si la indemana oricui. Se pot repara cu fibra de sticla, cu inserarea unei bucati de plasa de sarma la cald cu ajutorul unui letcon in zona crapata, apoi, cu putin chit si un pic de indemanare, bara poate prinde forma dinaintea accidentului, urmand sa o vopsesti cu un spray la culoarea masinii sau la un service autorizat RAR. Exista si o varianta mai rapida, sa o inlocuim cu alta bara de protectie de la parcurile de dezmembrari si, daca avem si putin noroc, o gasim chiar la culoarea masinii.
Din cautarile posesorilor auto pe Google, cat si din vanzarile parcurilor de dezmembrari rezulta ca, de cele mai multe ori, este necesara inlocuirea barei de protectie. Am putea sa facem chiar si un top 10 al celor mai cautate si inlocuite bare de protectie sau tampon cum mai este cunoscuta prin cataloagele de origine. Acest top ar arata asa:
1. Bara fata Opel Astra H
2. Bara fata Opel Astra G
3. Bara fata VW Golf 4
4. Bara fata VW Golf 5
5. Bara fata Dacia Logan
6. Bara fata VW Golf 5 GTI
7. Bara fata Passat B6
8. Bara fata Ford Focus 2
9. Bara fata Audi A4 B7
10. Bara fata VW Golf 6
Lista ar putea continua cu bara fata VW Audi A4 B5 etc., dar si cu alte parti componente ale barelor, cum ar fi de exemplu cea mai cautata componenta, prelungire bara fata VW Golf 4, dar si cu grilele care sunt montate de obicei tot pe barele de protectie, cu senzorii de parcare, cu bandourile si alte elemente de design ale barelor.
Chiar daca in momentul de fata piata auto a inceput dezvoltarea masinilor electrice si hybrid, barele de protectie isi pastreaza locul binemeritat si, din fericire, nu mai sunt neglijate. Ba din contra, raman o componenta importanta atat in designul autovehiculelor, cat si in protectia pe care o ofera.