Daca tot a inceput sezonul cald, biciclistii incep sa devina tot mai activi. Dar ca sa ajunga intr-un loc pitoresc, pe o carare de munte sau pista de downhill, trebuie sa ajunga acolo cu autoturismul. Si cum nu toata lumea are o masina cu bena sau microbuz, majoritatea biciclistilor isi transporta vehiculele cu pedale pe niste suporturi de plafon sau portbagaj. Iar cei care inca nu au un asemenea suport de bicicleta, trebuie sa citeasca mai departe.

Tipuri de suporti pentru biciclete

Exista mai multe feluri de suport pentru bicicleta, in functie de locul montarii. De exemplu, sunt suporti de plafon, care se prind de barele longitudinale sau transversale ale masinii. Dar sunt si suporti care se fixeaza de haion cu ajutorul unor corzi sau suport pentru carligul de remorcare. Indiferent de situatie, suportul face acelasi lucru: iti permite sa duci bicicleta dupa tine, oricunde doresti.

Suportul de bicicleta pentru plafon

Sunt poate cei mai populari suporti auto de bicicleta deoarece sunt ieftini si accesibili. Dar au si avantaje si dezavantaje, la fel ca si celelalte doua tipuri de suporti velo. In primul rand, va fi dificil de pus si coborat bicicleta daca masina ta este una inalta, de tip SUV sau monovolum. Vei avea nevoie de o scara cu 2-3 trepte pliabila pe care sa o tii in portbagaj. Cam acesta e singurul inconvenient demn de luat in seama. Dar si faptul ca de cele mai multe ori vei avea nevoie de cheltuiesti banii si pe o pereche de bare transversale, daca masina ta nu vine din fabrica cu ele.

poza

Avantajele sunt insa multe. Suportii sunt individuali si cumperi atatia cate biciclete ai. Nu are rost sa cumperi un suport de 3 biciclete daca familia ta are doar 2 membri. Sunt usori dar sunt si usor de montat. Un avantaj urias este ca, odata montate pe plafon, bicicletele nu te incurca nici la vizibilitate, nici la accesul in portbagaj.

Suportul de bicicleta pentru haion

Masinile cu haion, de exemplu cele cu o caroserie hatchback sau break, pot apela la un suport de haion care se prinde cu ajutorul unor chingi. Aceste suporturi tin pana la 3 biciclete si sunt usor de montat. Problema este ca sunt voluminoase si se depoziteaza greu, dar si ca exista riscul de a se fura de pe masina peste noapte, neavand un sistem de siguranta cu cheie ca cele de plafon.

Un alt neajuns este ca odata montat, accesul la haion este total oprit. Deci daca montezi un asemenea suport nu mai poti deschide portbagajul, decat dupa ce scoti bicicletele si inlaturi suportul pe care ulterior il bagi in portbagaj. Avantajul este ca e ieftin si nu necesita scule pentru montaj.

poza

Suportul de bicicleta pentru carligul de remorcare

Cine are o familie formata din 3 persoane poate apela la un asemenea suport. Acesta se prinde pe carligul de remorcare si este asigurat cu cheie anti-furt. Avantajul este ca bicicletele se dau jos foarte usor de pe el, fara sa fie nevoie sa te cateri undeva sus pe plafon. Dezavantajele sunt insa mai numeroase. Mai exact, ocupa mult loc pentru depozitare si daca nu ai un garaj sau boxa, e greu sa scapi de el cand nu il folosesti. Accesul la haion este posibil, deoarece majoritatea au un sistem de basculare, dar nu va fi usor sa o faci singur. Iar pretul este cel mai mare dintre cele 3 variante.

poza

In concluzie, depinde de tine ce fel de suport pentru bicicleta ai nevoie. Noi am merge pe clasicele variante de plafon, ieftine si bune, atata timp cat nu avem vehicule inalte. Daca te doare spatele si nu vrei sa ridici greutati mari, iei un suport de haion sau carlig si dai jos bicicletele foarte facil. Sunt avantaje si dezavantaje in toate cazurile, numai de tine depinde sa le pui in balanta si sa iei suportul de bicicleta perfect.