Unele autoturisme moderne sunt dotate cu un senzor care declanseaza automat stergatoarele in caz ca incepe ploaia. Acest senzor se numeste senzor de ploaie si este o dotare destul de utila pentru confort. Pare usor, dar, de fapt, cum functioneaza un senzor de ploaie?

Primii senzori de ploaie au aparut in 1958, in Statele Unite, cand Cadillac a dotat unele modele decapotabile cu niste senzori care simteau primele picaturi de ploaie si activau automat plafonul rabatabil sau ridicau geamurile laterale. Masina se numea Eldorado si costa foarte mult, asa ca producatorul incerca mereu sa vina cu ceva noua, in fata altor producatori.

Tot Cadillac, cu aproape 40 de ani mai tarziu, instala pe o masina de serie primul senzor de ploaie. Adica acelasi senzor pe care il intalnim si acum pe masinile moderne. Acest senzor, cand pozitia comutatorului de stergatoare este in modul AUTO, isi da seama ca a inceput ploaia si activeaza automat stergatoarele la viteza care sa-i permita o vizibilitate optima soferului.

Senzorul de ploaie inventat de Cadillac si preluat de toti producatorii auto are un mod de functionare destul de simplu. Se bazeaza pe principiul Reflectiei Totale Interioare.

poza

Masinile cu senzor de ploaie au o trasatura aparte: un mic LED montat undeva sub parbriz, vizibil din exterior. Acest LED transmite permanent o raza de lumina infrarosie care se reflecta la 45 de grade pe parbriz, dupa care se refracteaza intr-o fotodioda. Atata timp cat parbrizul este uscat, fara picaturi de ploaie, fotodioda va primi cantitatea maxima de lumina de la LED, dar la primele picaturi de ploaie, lumina reflectata se diminueaza. Cand fotodioda simte ca lumina de la LED devine mai slaba, inseamna ca traseul in zig-zag al fascicolului de lumina este intrerupt sau diminuat de picaturile de apa care reflecta o parte din ea. Asa ca fotodioda activeaza stergatoarele.

Cu cat ploaia este mai puternica, cu atat lumina de la LED la dioda este mai slaba, asa ca stergatoarele primesc comanda sa isi mareasca viteza. Cand ploaia isi pierde din intensitate, picaturile sunt mai rare si lumina ajunge cum trebuie la dioda. Atata timp cat fotodioda inregistreaza o anumita intensitate a luminii, nu va porni, dar cum scade, va activa stergatoarele.

Sistemul este special facut astfel incat numai picaturile de apa sa activeze stergatoarele, nu praful, nu mizeria, nu gainatul de pasare. Deoarece numai picaturile de apa functioneaza ca o lentila minuscula care preia din intensitatea fascicolului emis de LED, nu si alte depuneri de pe parbriz.

Principalul avantaj al acestui sistem este ca functioneaza si ziua, dar si noaptea, in timp ce alte sisteme mai moderne, care se bazeaza pe camerele video de bord, pot porni stergatoarele doar ziua.