Rotile masinii sunt elemente foarte importante formate din doua piese: janta si anvelopa. Aceste roti sunt prinse de autoturism cu ajutorul unor prezoane sau piulite care trebuie sa fie rezistente si sa fie mereu stranse cat trebuie. Numai daca ne gandim ca 16 sau 20 de astfel de suruburi tin toata greutatea masinii, in special atunci cand vireaza puternic la viteze mari, trebuie sa ne dam seama ca vorbim de niste piese foarte importante ale masinii. Iata cateva secrete ale prezoanelor auto.

Prezoanele rotii sunt de doua feluri, in functie de felul in care se monteaza pe masina. Sunt prezoane "tata", care sunt ca niste suruburi ce intra prin infiletare in fuzeta rotii si sunt prezoane-piulita "mama" care intra direct pe niste suruburi existente in fuzeta. Chiar daca avem surub si piulita, noi tot prezoane le numim.

poza

Prezoanele de roata pot fi de mai multe feluri, in functie de janta pe care trebuie sa o fixeze de masina. Sunt unele prezoane cu profil conic, special gandite pentru jantele din aliaj, pentru a face contact mai mare si centrare prin conicitatea prezonului pe roata. Dar sunt si prezoane care au partea ce intra in contactul cu janta plata, uneori echipata si cu o piulita fixa, pentru strangerea jantelor de tabla pe butucul rotii.

Aceste prezoane de roti au lungimi diferite, au pas diferit la filet si capul de strangere difera de la o masina la alta. Asadar, mereu trebuie sa ne asiguram ca luam prezoane si piulite exact pentru masina noastra, altfel riscam sa stricam janta, sa nu o strangem suficient de bine si atunci cand facem pana sa nu ni se potriveasca cheia.

Ce inseamna distanta intre prezoane? Prinderea jantelor pe roata se calculeaza in functie de distanta dintre prezoane. Aceasta distanta este masurata in milimetri intre doua prezoane opuse. De exemplu, dimensiunea 4x100 ne arata ca avem 4 prezoane cu distanta intre doua prezoane opuse de 100 mm. Pentru o dimensiune cu 5 prezoane de 5x108 se calculeaza cei 108 mm intre un prezon si fiecare alt prezon din cea mai indepartata pozitie.

poza

Cum sa strangem prezoanele rotii? In mod ideal, prezoanele trebuie montate si stranse doar de catre profesionisti sau de personalul unei vulcanizari. Pentru ca strangerea prezoanelor de roata se face fie la mana, fie cu un pistol pneumatic, insa la final este necesara o strangere cu cheia dinamometrica. Deoarece, daca strangem prea mult prezoanele riscam sa nu le putem desface cand avem nevoie, si daca nu le strangem suficient, riscam ca ele sa se slabeasca de tot si sa pierdem chiar roata.

Un sfat ca sa ne bucuram de prezoane cat mai mult, fara sa le inlocuim, este sa ungem filetul cu putina vaselina la fiecare montaj ca sa nu rugineasca si sa nu se blocheze. In plus, mereu trebuie sa ne asiguram ca primele 5-6 spire de filet sunt bagate la mana, prin stransoarea cu degetele. Am vazut cazuri in care niste amatori de la vulcanizare au infiletat piulita direct cu pistolul si au stricat filetul.

poza

La final iti mai spunem ca, atunci cand vrei sa-ti iei prezoane pentru masina, trebuie sa verifici si lungimea. Unele prea scurte, care se invart doar cateva spire, se vor strica, iar unele prea lungi vor lasa janta sa joace pe butuc. In rest, o spalare cu solutii speciale de roata din cand in cand nu strica, mai ales dupa trecerea iernii.