Masinile pe motorina fabricate in ultimii 10-15 ani vin dotate din fabrica cu o piesa suplimentara montata pe circuitul de evacuare. Aceasta piesa se numeste filtru de particule si are ca scop reducerea emisiilor de funingini dauntoare in atmosfera. Insa acest filtru este si unul problematic pentru masinile diese. Iata ce probleme are si cum functioneaza un filtru de particule.

Numit DPF sau FAP, filtrul de particule este un element al evacuarii la masinile pe motorina, gandit sa opreasca intre 85 si 100% din funinginea de culoare neagra care este amanata de motor. De obicei, o masina diesel scoate fum negru pe evacuare, fum care este format din particule mici de cenusa cancerigena. Iar un automobil care are montat un asemenea filtru nu va elimina pe evacuare niciun fel de fum negru, ci doar emisii obisnuite de CO2.

poza

Dezvoltarea unui filtru de particule a devenit o prioritate pentru producatori dupa ce s-a dovedit ca aceste minuscule particule eliminate de motoarele diesel pot fi inspirate de oameni si duc la cancer. Foarte multe cazuri in ultimii 10 ani i-au obligat pe multi producatori sa-si doteze vehiculele cu asa ceva. In unele tari, in marile orase este interzis accesul camioanelor sau al autobuzelor daca nu sunt dotate cu filtre de particule.

Ce este un filtru de particule?

Este ca un catalizator auto, dar ceva mai mare. Adica este un material filtrant introdus intr-o carcasa metalica. Materialul filtrant poate fi ceramica pe baza de cordierita, silicon-carbid, fibre ceramice sau fibre metalice. Cel mai popular material este acum siliconul-carbid (SIC), adica tot un fel de ceramica, in forma unui fagure cu mii de canale, material ce rezista pana la o temperatura de 2700 de grade Celsius. Prin aceste canale trec gazele de evacuare iar funinginile raman blocate in aceste orificii.

poza

Cate tipuri de filtre DPF exista?

Unele automobile au filtre de particule de unica folosinta, iar altele au filtre care se regenereaza. Adica unele masini au un filtru ce rezista in jur de 100.000-150.000, in functie de modul de mers, dupa care trebuie vizitat un service, cand se aprinde martorul ca filtrul e infundat, pentru montarea unui filtru nou. Iar alte masini au filtre reutilizabile, care, in momentul in care se infunda, se regenereaza. Adica motorul trebuie folosit la drum intins, la turatie mare, astfel incat temperatura evacuarii sa creasca si sa arda cenusa acumulata in canalele filtrului.

Cum se poate regenera un filtru de particule?

Unele filtre de particule folosesc un lichid catalizator pentru a realiza o temperatura mare in interior, astfel incat sa fie arsa cenusa acumulata. Sunt filtre care primesc o mica cantitate de motorina direct in ele, astfel incat se produca un fel de ardere, dar sunt unele filtre de particule ce se folosesc de un lichid special care trebuie pus intr-un rezervor. Din acest rezervor sunt doua conducte care intra in filtru de particule si, atunci cand se infunda, un senzor da drumul la acest ulei care creste temperatura din interior si face ca cenusa sa fie arsa si eliminata pe evacuare.

poza

Cum apar problemele cu filtrul de particule?

O masina care circula in general doar in oras, la viteze mici, pe distante scurte, va face ca filtrul de particule sa se infunde foarte des. O masina care iese cel putin o data pe saptamana la drum intins, pe autostrada, si merge la turatie mare, ceea ce inseamna o curatare prin cresterea temperaturii a filtrului, nu va avea aceasta problema. Un filtru de particule poate sa reziste si 500.000 km fara sa se infunde daca masina circula numai in mediu extraurban. Asadar, daca mergem cu masina doar in oras, vom vedea martorul din bord de filtru infundat mult mai des. Iar daca ignoram aceasta problema si circulam cu masina fara sa iesim la drum intins ca filtrul sa se regenereze, acel filtru va necesita inlocuirea cu unul nou.

Drumurile scurte, cand nu are timp motorul sa se incalzeasca, sunt o alta cauza a infundarii filtrului des. Cand motorul este rece, eficienta sa nu este buna si arderea se face incomplet, ceea ce duce la eliminarea unei cantitati si mai mari de cenusa neagra. La fel si cand amestecul nu este reglat bine, cand avem probleme cu turbina, cand sunt probleme cu senzorii sau cu EGR-ul... Orice element care ne creste consumul, care face ca motorul sa nu functioneze la eficienta maxima, va duce la eliminarea de funingini suplimentare.

poza

Anularea DPF-ului fizic si din soft

Romanii au stiut mereu sa fenteze mijloacele care opresc poluarea. Si-au scos catalizatoare ca sa "fuga" masina si acum s-au specializat pe anularea filtrului de particule. Noi nu recomandam asa ceva sub nicio forma. Anularea filtrului se face fizic, adica scoaterea de sub masina si sudarea unei bucati de teava in locul sau. Iar din soft, ca sa se stinga martorul aprins din bord, pacalind masina ca filtrul inca este la locul sau. Insa acum, cu schimbarea de legi la nivel european, s-ar putea sa fie si la noi obligatorie masurarea noxelor si funinginilor la verificarea ITP, nu doar a CO2-ului, iar cei fara filtru s-ar putea sa aiba surprize. Nu mai spunem de controalele RAR care isi pot da seama imediat ca acea masina are filtrul scos.