Airbagurile auto sunt prezente din anii 2000 obligatoriu pe toate automobilele, ca o masura esentiala de siguranta. E vorba de niste pungi de aer care se umfla in momentul in care senzorul special gandit pentru asa ceva simte un impact, putand duce la salvarea vietii pasagerilor evitand impactul cu alte corpuri solide din habitaclu.
Airbagurile auto au aparut in anii '60, dar abia prin 1984 au devenit populare, marca Mercedes-Benz fiind primul brand care a echipat de serie o masina cu asa ceva, modelul S-Class. Ulterior, deja in anii '90 majoritatea vehiculelor erau echipate cu airbaguri, iar dupa 2000 a devenit obligatoriu, cel putin pentru sofer si pasager.
Airbagul este un sistem destul de complex, dar care functioneaza extrem de facil. Adica este o piesa compusa din doua elemente, balonul care se umfla si sistemul de declansare rapida. Airbagul este conectat la un calculator dotat cu mai multi senzori care simt momentul in care automobilul este implicat intr-un accident suficient de mare incat sa puna in pericol viata oamenilor, moment in care se declanseaza airbagul.
Declansarea airbagurilor se face printr-o actiune care dureaza doar o fractiune de secunda. Din primul moment al impactului, cand senzorul simte socul in caroserie, declanseaza o capsa pirotehnica ce aprinde niste granule care ard instantaneu, producand gazul ce umfla balonul. Nu este vorba de o capsula cu aer comprimat, ci de un gaz care se produce pe loc, intr-o fractiune de secunda. Evident, gazul care umfla pernele numite airbaguri nu este nociv si nu produce arsuri.
Din anumite motive, exista clienti pentru airbagurile second-hand ale masinilor din dezmembrari. Fie ca e vorba de o masina care a suferit un accident mai usor, dar senzorul a declansat airbagurile, fie ca e vorba de o masina care a suferit o eroare si un airbag s-a declansat singur, sau, mai rar, de airbaguri care au semnalat in bord soferului ca au expirat, unii oameni cauta airbaguri. Pot fi cumparate airbaguri atat noi, cat si din dezmembrari, dar majoritatea cumpara airbagurile second-hand, practic noi, care nu au fost activate niciodata, dar de pe vehicule rulate.
Online sunt multe airbaguri de vanzare scoase de pe masini dezmembrate si care nu au fost accidentate incat sa fie deschis airbagul. Dar care este bun si recomandat sa-l cumparam? Pe langa faptul ca vom cumpara un airbag exclusiv compatibil cu volanul nostru, trebuie sa cumparam unul demontat de pe o masina din generatia alei noastre, ca sa se potriveasca la mufa.
Pe fiecare airbag scrie data la care a fost fabricat. Unii specialisti spun ca airbagurile sunt garantate de producator o perioada de 10 ani, dupa care ele trebuie sa functioneze, dar nu mai au garantie. Cu alte cuvinte, dupa 10 ani s-ar putea sa avem surprize neplacute, fie sa nu se activeze, fie sa aiba intarziere la umflare in cazul unui accident. In concluzie, e recomandat sa luam doar airbaguri de pe masini mai noi de 10 ani sau sa cumparam de la dealer un airbag nou.
Marea problema cu airbagurile cumparate second-hand este modul in care au fost pastrate. Airbagul functioneaza pe baza aprinderii unor pelete care produc gaz. Daca intra umezeala la aceste pelete, nu se vor mai aprinde si degeaba pocneste capsa pirotehnica, pentru ca nu va putea aprinde peletele si nu se va mai produce gazul care sa umfle balonul. Ideal este sa cumparam airbagul de pe o masina care nu a stat in ploaie, in care nu a plouat, cu volanul montat, nu demontat. Adica sa ne asiguram ca acel airbag nu a zacut undeva pe un raft, cine stie unde, ci la locul sau in masina.
Orice urma de rugina de pe carcasa airbagului ne da de inteles ca acel airbag a fost pastrat necorespunzator si ca, cel mai probabil, este compromis. Airbagul si carcasa in care este substanta care se aprinde sunt foarte etanse, dar in timp, garniturile cedeaza si intra umezeala. Deci nu vom cumpara niciodata un airbag cu urme de rugina. La fel cum nu vom cumpara un airbag care are la mufa semne de arsura, de la un posibil scurt.
Concluzia este ca putem cumpara airbaguri din dezmembrari, dar trebuie sa fim atenti la ce cumparam. Sa nu fie mai vechi de 10 ani si sa nu poarte semne ale unor uzuri care tradeaza compromiterea peletelor care produc gazul de umflare. Un airbag mai vechi de 10 ani poate sa functioneze perfect, daca a fost pastrat in conditii bune. Evident, cea mai buna solutie ramane achizitionarea unui airbag nou, dar este si cea mai scumpa varianta.