Trusa auto sanitara este unul din elementele obligatorii pe care soferul trebuie sa le detina in automobil. Conform legii, daca nu avem trusa sanitara, riscam o amenda de 4-5 puncte, ceea ce inseamna 580-725 de lei. Toata treaba este sa avem si o trusa sanitara valabila, aflata inca in termenul de valabilitate, altfel, riscam aceeasi amenda. Dar ce trebuie sa contina o tursa sanitara auto?

Trusele medicale auto vandute in Romania trebuie sa aiba omologare CE, sa aiba standardul DIN 13164 si reglementarea STVZO 35h trecute pe cutie. Fiecare trusa medicala trebuie sa aiba stampilat pe ea si termenul de valabilitate, care este in general de 5 ani.

Acest element face parte din setul legislativ alaturi de cele doua triunghiuri reflectorizante si extinctorul pe care soferii trebuie sa le detina in automobil atunci cand circula pe drumurile publice. Trusa medicala se poate folosi de catre orice sofer, in caz de nevoie, pentru tratarea ranilor pana la sosirea personalului medical de urgenta.

poza

O trusa sanitara contine mai multe elemente pe care soferii le pot utiliza in diverse situatii, majoritatea fiind cazuri de rani si accidente usoare. In general, soferii invata la cursurile de prim-ajutor cum pot sa foloseasca elementele continute de trusa sanitara, dar si la Scoala de Soferi.

Trusa medicala auto trebuie sa contina produse din 4 categorii: instrumentar, materiale sanitare, medicamente si alte materiale.

Instrumentarul din trusa medicala inseamna in general o foarfeca cu varfuri boante de minimum 20 cm, garou, manusi de unica folosinta si un dispozitiv de plastic pentru efectuarea respiratiei gura la gura. In trecut se mai regaseau in trusa sanitara si atele.

poza

Materialele sanitare trebuie sa fie o rola de leucoplast lat de 25 mm, plasturi de diferite marimi, comprese sterile (10 buc), fasa tifon lunga de 4 metri, bandaj triunghiular de 80 cm, un pachet de 20g de vata.

Medicamentele sunt formate din spirt intr-o sticluta de 30 cl minimum si comprese si pansamente cu rivanol de 6x2 cm. In unele cazuri mai gasesti si praf dezinfectant in recipient de plastic.

La alte materiale mai gasim ace de siguranta, minim 4 bucati, instructiuni de folosire a trusei si, in cazul truselor mai scumpe, chiar si o folie termoizolanta de 2x2 metri.

Continutul truselor medicale poate sa difere usor, insa compresele si elementele pentru oprirea hemoragiei sunt in absolut toate, acestea fiind cele mai importante. Este absolut firesc ca trusele sanitare care sunt pe piata disponibile la 25-30 de lei sa aiba doar strictul necesar, in timp ce o tursa sanitara mai scumpa, de 99 de lei, sa aiba mai multe accesorii care pot acoperi mai multe situatii de urgenta. Oricum, e bine sa verifici trusa ta medicala si sa te asiguri ca este inca valabila, ca sa eviti amenda rutiera.

poza