Stergatoarele auto sunt printre cele mai folosite piese auto de pe masina noastra. Sunt, in esenta, un mijloc de siguranta deoarece pastreaza vizibilitatea in conditii de ploaie si ninsoare. Pentru ca sunt atat de folosite, stergatoarele cedeaza din cand in cand, asa cum se intampla cu toate piesele aflate in miscare. Dar de ce se strica stergatoarele?

Daca nu ai dat de vreun vecin sau pieton suparat ca ai parcat gresit si ti-a indoit stergatorul, acesta se va strica din alt motiv. Si anume, pentru ca parbrizul nu este curat. Aici ne referim atat la anotimpul cald, cand parbrizul se umple de frunze, gainat, praf si alte mizerii, dar si iarna, cand multi soferi incearca sa curete parbrizul plin de gheata.

poza

Stergatoarele in sine nu sunt predispuse la stricare, deoarece tot ansamblul de stergatoare este un mecanism metalic fiabil. Ci doar lamelele se strica. Acestea sunt realizate din cauciuc subtire ce flexeaza pe suprafata parbrizului. Stergatoarele sunt gandite sa curete exclusiv apa de pe o suprafata lucioasa, nicidecum alte depuneri. Si cand folosim stergatoarele ca sa scapam de mizeria de pe parbrizul uscat, le vom strica. Deoarece, cauciucul lamelei, daca nu are o pelicula subtire de apa, va freca pe geam si se va uza, iar in timp se va rupe.

Lamela stergatoarelor se rupe insa cel mai des cand incercam sa stergem parbrizul iarna, cand este inghetat. Lamela de cauciuc, pentru a fi flexibila, are doua sau trei locuri in care este foarte subtire si, daca tragi cu mana, se rupe la fel de usor ca si o foaie de hartie. In momentul in care lamela este inghetata pe parbriz si noi folosim mecanismul de stergere, fortam acele locuri subtiri ale lamelei care se va rupe.

poza

Mai mult, folosind eronat stergatoarele fara ca parbrizul sa fie umed, stricam si parbrizul. Praful depus peste zi devine astfel un smirghel care va matui stratul exterior lucios al parbrizului si vor aparea mici gauri in sticla, dar si zgarieturi. Mai mult, daca cumva se prinde o pietricica minuscula sau un fir de nisip in lamela stergatorului care nu este ud, aceasta va duce la nasterea unor zgarieturi pe toata cursa stergatorului.

O mare greseala pe care o fac soferii este sa cumpere stergatoare ieftine atunci cand li se rup cele originale de pe masina. Stergatoarele ieftine, care se vand cu 10-20 de lei bucata, sunt construite din materiale de calitate foarte slaba si se vor rupe in doar cateva luni. Cauciucul este de fapt un fel de plastic care nu ofera elasticitate buna si lamela nu se va etansa corect pe parbriz, iar la cea mai mica fortare se va rupe.

poza

Cea mai buna solutie este sa cumperi stergatoare de calitate, dedicate masinii tale. Referitor la compatibilitatea stergatoarelor, fiecare automobil are un anumit model de stergatoare cu lamele ce se prind in mod special. De exemplu, stergatoarele de Dacia nu se potrivesc la Renault sau cele de la BMW nu se vor potrivi la Volkswagen. Trebuie sa stim ce cumparam atunci cand facem comanda de stergatoare.

Daca vrem sa montam niste stergatoare care sa ne tina mai multi ani, trebuie sa apelam la firme consacrate, precum BOSCH, Valeo sau SWF. Sunt stergatoare dedicate, realizate din materiale de inalta calitate care vor curata parbrizul excelent.

Poate ca ni se par niste piese ieftine, uzuale si lipsite de importanta. Insa stergatoarele sunt elemente de care trebuie sa avem grija in permanenta. Nu stim cand incepe ploaia si, daca avem stergatoarele rupte sau de proasta calitate, vom avea probleme cu vizibilitatea si riscam sa producem un accident.