Cam orice autoturism fabricat dupa anii '90 a fost dotat cu un sistem de franare cu ABS. Numele inseamna Anti-Lock Brake System si face exact ceea ce spune: impiedica blocarea rotilor atunci cand franam puternic. Aceasta optiune s-a nascut ca o metoda de siguranta, deoarece cand franam puternic, cu rotile blocate, nu putem vira ca sa evitam un eventual obstacol. Or, daca rotile nu se blocheaza, dar franeaza in acest timp, soferul poate in continuare sa miste de volan ca sa evite un impact. Iata cum functioneaza.

Un sistem de ABS este format, incepand de la roti, din senzori de ABS, cate unul pe fiecare din cele 4 roti, modulator ABS (pompa), calculator ABS (modul de control). In plus, restul elementelor de franare: pompa de frana, conducte, etriere cu piston, discuri, placute, saboti si tamburi. Practic, un sistem ABS este un fel de completare a sistemului normal de franare.

poza

Cum functioneaza ABS-ul? Totul incepe de la senzori. Fiecare roata in parte se prinde pe o fuzeta sau butuc. In fuzeta se afla senzorii, care sunt niste senzori de viteza. Acestia sunt de tip electro-magnetic si emana un foarte slab camp electro-magnetic pe o roata dintata care se invarte odata cu roata. Cand un dinte de la acea roata este in dreptul senzorului, campul scade din intensitate, iar cand este spatiul gol dintre dinti in dreptul senzorului, campul creste in intensitate. Aceste pulsari ii transmit senzorului ca roata se misca. Daca, de exemplu, ar ramane intensitatea campului scazuta sau mare mai mult de cateva zecimi de secunda, inseamna ca acea nu se invarte.

Asadar, senzorul de viteza isi da seama cand o roata tinde sa se opreasca si transmite informatia mai departe catre calculatorul ABS. Acesta trimite un semnal catre modulatorul ABS (pompa). Trebuie spus ca acest modulator este un element care vine in continuarea pompei de franare obisnuite, avand rolul de a distribui prin conducte lichidul de franare spre roti.

poza

La randul sau, pompa ABS care a primit informatia ca una sau mai multe roti s-au blocat, elibereaza treptat presiunea hidraulica a lichidului catre acea roata. Simtim asta atunci cand franam si intra ABS-ul in functiune, iar pedala de frana trepideaza. Practic, este micsorata prin impulsuri rapide presiunea de la rotile blocate, atat cat sa-i permita rotirea.

pozapoza

De aceeasi pompa de ABS se foloseste si sistemul ceva mai modern numit ESP. Cand senzorii simt ca o roata se misca diferit fata de celelalte, luand in calcul mai multi parametri, precum pozitia volanului, viteza, turatia si altele, se transmite catre pompa ABS sa blocheze o anumita roata, astfel incat sa contrabalanseze pierderea controlului. La franare este mai simplu, dar la ESP e ceva mai complicat, fiind de facut mai multe calcule, insa cu ajutorul tehnologiei s-a ajuns ca masina sa stie ce are de facut intr-o fractiune de secunda.

Iti recomandam sa cumperi numai masini cu ABS. Daca trebuie sa franezi brusc, dar sa incerci totusi sa eviti acel obstacol, ai nevoie de libertatea de rotire a rotilor. Si numai o masina cu ABS poate sa franeze si sa ruleze in acelasi timp, rezultatul fiind de cele mai multe ori pozitiv in avantajul soferului.