Ca sa scapam de murdaria de pe parbriz, indiferent ca este vorba de insecte, praf sau urme de noroi, folosim lichidul de parbriz. Pentru ca, momentan, nu s-a inventat alt sistem de curatare a suprafetei vitrate, decat cu lichid. Dar exista si altceva in afara de bidonul de lichid pentru parbriz cumparat de la benzinarie sau magazin. De exemplu, niste pastile solubile care transforma apa in solutie chimica cu proprietati de curatare. Ce avantaje si dezavantaje sunt, cititi mai jos.

Ce faci cand ramai fara lichid de parbriz la masina? Opresti intr-o benzinarie si cumperi. Daca are benzinaria. Daca nu, astepti pana cand ajungi intr-un loc care vinde asa ceva, iar in caz de forta majora pui apa simpla. La asemenea situatii s-au gandit cei care au inventat tabletele solubile. Practic, cu ele transformi orice apa in lichid de parbriz cu proprietati foarte bune.

Producatorii unor asemenea tablete cu diferite denumiri spun ca odata ce pui o tableta in rezervorul de lichid si pui deasupra apa obisnuita de la chiuveta, te bucuri de aceleasi avantaje ca cele ale unui lichid de parbriz scump. Mai precis, solutia obtinuta are detergent pentru curatarea geamurilor de insecte si alte mizerii, lasand geamul clar. Mai mult, aceasta solutie protejeaza lamelele stergatoarelor fara sa le atace, asa cum fac unele lichide de parbriz ieftine. Si nu face nici spuma!

poza

Insa nu aceste avantaje sunt cele care fac diferenta. Ci faptul ca o tableta este portabila, nu ocupa deloc loc in masina si poate fi utilizata oricand. De exemplu, putem avea in torpedou 2-3 tablete si cand ramanem fara lichid bagam o tableta in rezervor, punem apa gratuit de la orice benzinarie si ne vedem de drum cu vizibilitate excelenta in continuare. Fara sa caram dupa noi un bidon cu lichid care sa se invarta prin portbagaj, eventual sa se scurga si sa murdareasca toata mocheta...

Pe langa faptul ca este portabila, tableta care se transforma in lichid de parbriz mai are niste avantaje. De exemplu, transforma apa intr-o solutie care nu ingheata pe timp de iarna. Practic, aceasta tableta poate fi folosita tot anul fara sa inghete, ceea ce este un mare avantaj, deoarece nu mai dam banii pe lichid estival sau special de iarna.

Exista insa si niste dezavantaje. De exemplu, producatorul recomanda sa pui tableta direct in rezervorul de lichid, dupa care sa pui apa. Dar acea tableta are nevoie cam de o ora sa se dizolve complet, ceea ce inseamna ca daca stropesti parbrizul in acest interval o vei face cam cu apa chioara... Un alt dezavantaj este ca aceste pastile nu sunt foarte ieftine. Adica au un pret care incepe de la 3 lei/bucata. Adica te va costa 3 lei un plin de rezervor stropgel.

poza

Am lasat la sfarsit cel mai mare dezavantaj. Nu mereu ai de unde sa pui apa in rezervor. Nu trebuie sa pui apa de izvor sau distilata, dar nu poti baga nici dintr-o balta de pescuit. Adica este nevoie minim de apa de la robinet, care nu se gaseste mereu. Opresti in benzinarie si cu ce pui apa in rezervorul de sub capota daca benzinaria nu are un serviciu de apa, asa cum are uneori pentru aer si curatat? Trebuie sa ai un bidon cu care sa iei si sa pui apa.

In concluzie, daca tii la spatiul din masina, tabletele sunt o solutie excelenta. Si chiar daca folosesti in continuare lichidul conventional, nu strica sa ai in masina cateva pastile de rezerva, nu se stie cand le vei folosi. Nimic nu este mai periculos si enervant sa conduci pe autostrada fara lichid de parbriz, eventual si dupa o ploaie, cand celelalte masini iti vor murdari parbrizul imediat.