Foarte multi soferi au dificultati in alegerea unor jante auto pentru masina. Deoarece se uita numai la un singur parametru, si anume, distanta dintre prezoane. Insa, ca sa se potriveasca perfect, o janta auto trebuie sa raspunda la mai multe "intrebari". Iata secretele jantelor auto.

Vom lua drept exemplu inscriptia din poza de mai sus, acolo unde, la interiorul unei jante, este stantat urmatorul grup de simboluri: 9596135 18x8JX55. Pe janta mai pot aparea si alte simboluri, precum distanta intre prezoane scrisa de genul 110x5 sau alte dimensiuni scrise precum H2.

Codul care apare in poza este codul de produs al piesei auto, in cazul acesta, al jantei. Este fie un cod dupa care poate fi gasit produsul in catalogul producatorului de jante, fie un cod de piesa ce apare in sistemul marcii auto respective, daca e cazul de jante OEM.

18 este diametrul total al jantei, in cazul acesta janta avand 18 inch. Aceasta dimensiune este cat se poate de banala, deoarece ne arata diametrul jantei masurat de la o buza la alta, trecand prin centrul jantei, in inch. Nu conteaza cati centimetri are un inch, deoarece, inclusiv in Romania, cand vine vorba de jante, acestea se vor masura exclusiv in inch (toli).

In cadrul grupului de simboluri apar doua X-uri. Aceste X-uri se folosesc de catre producatori in loc de spatiu. Adica X-ul, in cazul acesta cele doua, despart 3 dimensiuni diferite. Asadar, nu inseamna nimic, ci doar au loc de spatiu, ca sa stii ca dupa el incepe o alta numerotare pentru o alta dimensiune.

Urmeaza 8J, despre care multi soferi stiu ca este latimea jantei. Dar este, de fapt, latimea interioara a jantei, masurata in inch, nu din margine in margine. Exista jante cu o latime de la 5 la 10 inch sau chiar mai late. In plus, pe langa aceasta dimensiune a latimii, urmeaza litera J.

J, JJ, K, JK, B,P sau D sunt litere care apar laolalta cu cifra care arata latimea interioara a jantei, cum ar fi 8J. Literele arata ce fel de profil are janta, mai exact, pe ce suprafata se asaza anvelopa. Majoritatea masinilor din ziua de astazi au "J", un profil al jantei des intalnit si universal. Masinile 4x4 au de multe ori jante cu profil "JJ", in timp ce, de exemplu, masinile Jaguar mai vechi au profil "K". Putem spune ca profilul se alege in functie de producator dar si de scopul masinii.

Urmeaza numarul 55 in suita noastra de simboluri. Acesta ne arata ET-ul jantei, din germanul "Einpress Tieffe". Ceea ce inseamna factorul de echilibru sau off-setul. Factorul de echilibru se masoara intre linia centrala imaginara ce strabate janta lateral pe mijloc si suprafata de montare a jantei, acolo unde face contact cu fuzeta.

ET-ul poate sa fie pozitiv, negativ sau zero, in functie de unde este linia centrala imaginara. Un ET negativ inseamna ca centrul jantei este spre masina, un ET pozitiv inseamna ca este mai departat de masina si unul zero este exact pe mijloc. Mai detaliat poti intelege din imaginea urmatoare.

poza

Pe o janta auto mai pot aparea inscriptii precum H, H2, FH, CH, EH sau EH2. Este vorba despre codul specific fiecarei jante, in functie de numarul si aspectul cocoaselor de pe profilul jantei. Acestea sunt denumirile si descrierea pentru fiecare cod ce apare pe janta.

poza

Asadar, atunci cand cumparam jante auto pentru masina noastra, fie din aliaj, fie din otel, trebuie sa fim atenti la mai multe aspecte. Diametru, distanta intre prezoane, dar si ET. Daca vom cumpara jante cu alte dimensiuni, riscam sa atingem roata de caroserie in mers. De exemplu, daca luam jante de acelasi diametru, pentru aceeasi distanta intre prezoane, dar cu un ET negativ, in timp ce, de fabrica, jantele aveau ET pozitiv, o sa atingem cu siguranta rotile de aripi in viraje.

Mai trebuie sa ne uitam si la modul de centrare al jantei pe fuzeta, dar si la diametrul gaurii centrale. Riscam sa cumparam niste jante care au gaura centrala mai mica, iar atunci cand vrem sa le montam nu avem cum, deoarece capacul care acopera capatul butucului nu are loc sa treaca prin gaura.

poza

La final am lasat ceea ce stie toata lumea, distanta intre prezoane. Aceasta se masoara in milimetrii intre doua gauri opuse. Insa trebuie sa retinem ca, desi se va potrivi la prezoane, o janta mai are cateva teste pe care trebuie sa le treaca. Si depinde de noi daca janta se va potrivi, daca stim cum sa citim inscriptia din interior. Asadar, nu ezita sa ceri o poza detaliata unui cumparator de jante, inainte sa le trimita din alta localitate, ca sa te asiguri ca arata exact ceea ce cauti tu.