Jantele auto sunt de doua feluri, daca ne uitam strict la materialul din care sunt facute. Noi le numim mai popular jante din aliaj si jante de tabla. Adica jante din aluminiu sau magneziu sau jante din otel. Iar pe masini le intalnim pe ambele tipuri, ceea ce ne face sa ne intrebam: care sunt mai bune?

Jantele de tabla sunt jante din tabla de otel groasa de 3-5 mm, fabricate printr-un proces de presare cu o matrita, din doua bucati sudate. Aceste jante sunt intalnite pe toate masinile inca din anii '40 si au ramas neschimbate pana in ziua de azi.

poza

Jantele din aliaj usor sunt relativ noi, chiar daca au fost folosite pentru prima oara in anii '30 pe masini de curse Bugatti. Insa marea masa a soferilor a facut cunostinta cu jantele din aliaj in anii '80. Pana atunci erau la putere numai jantele din tabla sau cele spitate. Insa japonezii au fost cei care au popularizat jantele de aliaj in randul masinilor obisnuite, facandu-le sa nu mai fie exclusiv pentru masinile scumpe.

Jantele de tabla au dimensiuni cuprinse intre 12 si 19 inch in general si sunt montate pe orice model de automobil entry-level. In schimb, modelele mai scumpe vin dotate din fabrica cu jante din aliaj, aceasta fiind o optiune contra-cost si la masinile mai accesibile, cum ar fi gama Dacia, acolo unde jantele de aliaj pot fi obtinute doar daca bifezi extra optiunea.

poza

In ceea ce priveste costul de fabricatie, materialul in sine, otelul, este mai ieftin ca aliajul de aluminiu, motiv pentru care jantele de tabla sunt mereu mai ieftine. Daca janta de tabla este realizata prin presare, janta din aluminiu este realizata prin turnarea materialului cald intr-o matrita goala. Procesul dureaza mai mult si implica mai multe etape, ceea ce duce la un cost ridicat.

Jantele din aliaj usor sunt de mai multe feluri, realizate din diferite aliaje. Sunt jante de aluminiu sau magneziu, in diferite amestecuri, ceea ce duce la realizare de jante grele, usoare sau extrem de usoare. Evident, o janta foarte usoara, asa cum este, de exmplu, OZ Ultralegerra, va fi mai scumpa, deoarece sunt utilizate niste aliaje usoare care confera si rezistenta, dar si o greutate mica.

poza

In schimb, jantele de tabla sunt de un singur fel. Recent, jantele de tabla au inceput sa fie si ele spitate, iar atunci cand sunt acoperite de niste capace speciale, dau impresia ca janta este din aliaj, asa cum se intampla in cazul Daciei Sandero Stepway.

Daca ne referim la rezistenta, o janta din tabla este mai rezistenta la impact decat una de aluminiu. Adica se va indoi daca lovim o bordura, in timp ce janta din aliaj risca sa se sparga sau sa se crape. O janta din tabla se poate indrepta la rece intr-o vulcanizare, dar una din aliaj numai la cald.

In ceea ce priveste greutatea, o janta de tabla va fi mai usoara ca o janta din aliaj care costa putin. Adica o janta din tabla este mai usoara ca o janta chinezeasca din aliaj sau cine stie ce replica de janta consacrata. Jantele cu adevarat usoare sunt scumpe si nu se intalnesc chiar pe orice masina.

poza

Un alt aspect in care jantele din aliaj sunt considerate castigatoare este chiar aspectul estetic. De departe, cele mai frumoase jante din lume sunt din aliaj, cat despre jante de tabla, nu am vazut niciodata un set spectaculos care sa-ti fure privirea. Deci daca tot ce conteaza pentru tine este aspectul, foloseste jante din aliaj, deoarece ai multe modele din care sa alegi.

Intretinerea in timp este o alta problema care diferentiaza jantele. O janta din tabla va rugini in timp, in schimb, una din aliaj, nu. Daca avem probleme vreodata cu jantele, ca sa o reparam pe una din tabla ne va costa putin, dar una din aliaj ne va scoate multi bani din buzunar, ba chiar se poate lasa cu suduri sau reconditionari totale.

poza

In concluzie, trebuie sa stim ce vrem de la un set de jante ca sa stim care este mai bun. Daca vrem rezistenta in timp, fara batai de cap, fara riscuri, la costuri mici, folosim jante din tabla. Daca vrem ca masina noastra sa arate bine, sau daca vrem niste jante pe dimensiune mare, apelam la un set din aliaj. La fel si daca avem bani multi si vrem niste jante usoare, care sa contribuie la performanta: in acest caz luam niste jante care cantaresc la set de 4 cat 2 jante de tabla. Momentan, jantele de tabla isi fac treaba foarte bine si sunt fiabile in timp. Dar si un set din aliaj, daca avem grija de el si nu lovim bordurile aiurea, ne face masina frumoasa si ne scapa si de accesoriul suplimentar numit... capac.