Se intampla destul de des sa fii implicat intr-un accident usor. Dar uneori se poate intampla sa fie si ceva mai grav, fara victime umane, doar automobilul sa iasa ceva mai sifonat din incident. Daca mai este si vina ta, pentru ca nu ai adaptat viteza la conditiile de trafic, nu ai nici Casco, e clar: trebuie sa-ti repari singur masina, pe banii tai. Si de obicei, in cazul unui impact cu fata, fie ca te lovesti de spatele altui automobil, de un pom, de un stalp sau altceva, aceleasi piese trebuie inlocuite. Din fericire, vanzatorii de piese noi sau second-hand vand la pachet toate elementele necesare.

Sa luam exemplul unui accident usor asa cum se intampla zilnic in Romania. Stai pe telefon, te uiti pe geam dupa o fata frumoasa, esti neatent, masina din fata ta franeaza, dar tu franezi tarziu. Masina condusa de persoana vatamata este reparata pe asigurarea RCA a vinovatului, iar vinovatul se descurca singur cu reparatia propriei masini. Face un total al daunelor si incepe sa caute piese. De obicei, acestea sunt faruri, grila, bara fata, trager, capota, aripi si alte elemente. Ce nu se poate repara se inlocuieste cu piese noi sau de la dezmembrari.

pozapoza

In general, piesele de la dezmembrari sunt cele mai indicate intr-o asemenea situatie. Pentru ca daca ai o masina mai populara, precum un Opel Astra G, o Skoda Octavia, Ford Focus, Dacia Logan si asa mai departe, ai toate sansele sa gasesti de la dezmembrari piesele de caroserie gata vopsite in culoarea masinii tale. Adica scoti bara albastra care acum e sparta si montezi una in locul ei de aceeasi culoare, fara sa mai vizitezi vopsitorul. La fel si cu aripile, capota si alte elemente. Pentru unele piese poti apela si la magazinele de piese auto noi care vand numai repere noi, la cutie si cu garantie. Eventual pentru faruri, pe care le poti gasi de la producatori aftermarket la preturi foarte bune.

Exista mai nou pe piata si fete complete de masina, special gandite pentru asemenea situatii. Adica dezmembratorii de masini fac pachete cu toate elementele necesare in caz de accident frontal, ca sa nu mai stai sa cauti fiecare piesa in alt loc. Cauti pe internet "fata completa" pentru modelul tau de masina si o sa gasesti anunturi online cu asemenea seturi. Ele sunt cuprinse din bara, grila, faruri, aripi, capota, intaritura bara, trager si diverse ornamente. Asemenea pachete se vand si la mana a doua, de la parcurile de dezmembrari, dar si noi, deoarece vanzatorii pot sa-ti oferteze un pachet complet la pret mai bun, le convine si lor, iti convine si tie. Dar la piesele noi trebuie sa tii cont la final si de costul vopsitoriei pentru piesele de caroserie ca aripi, bara, capota.

poza

Avantajele unui set complet pentru fata sunt destule. Pretul poate fi mai bun decat atunci cand cumperi elementele separat. Castigi mult timp pentru ca le cumperi dintr-un singur loc, de la un singur vanzator, platesti o singura data transportul si poti chiar beneficia de transport gratuit, fiind o vanzare de bani mai multi. Cel mai mare avantaj este in cazul modelelor mai populare, daca poti gasi toata fata vopsita deja in culoarea masinii tale, lucru care iti va economisi circa 1500 de lei pe vopsirea elementelor.

poza

Asadar, daca cumva esti ghinionistul protagonist al unui accident si trebuie sa-ti repari singur masina, incearca sa cauti o fata completa de masina noua sau de la dezmembrari. In cazul masinilor dezmembrate sa fii atent ca piesele sa fie de pe o masina cu volan pe stanga, deoarece daca sunt de pe o masina cu volan pe dreapta, farurile nu se vor potrivi. O fata completa de la dezmembrari incepe de la 1000 de lei si poate ajunge si la 10.000 de lei in cazul masinilor scumpe. Piesele noi pot fi mai ieftine, deoarece sunt de la producatori aftermarket, adica piesele nu sunt originale, sunt de calitate mai slaba si necesita si vopsitorie. Oricum, nu strica sa te informezi putin in cazul unui asemenea accident sa faci cumparaturi de piese auto in cunostinta de cauza.

poza