Orice autoturism are nevoie de piese auto la un moment dat. Nu conteaza ca vine revizia periodica pe care suntem nevoiti sa o facem astfel incat masina sa functioneze bine sau ca facem un accident si trebuie sa reparam masina, cert este ca de piese auto vom avea mereu nevoie. Dar ce sa cumparam, piese noi sau din dezmembrari?

Piesele auto din dezmembrari pe care merita sa le cumperi sunt de mai multe feluri. Prima categorie si cea mai scumpa este cea a motoarelor. Daca ne lasa motorul nostru, poate e mai ieftin sa luam un motor complet decat sa comandam piese interne. Dupa care, transmisiile pot fi cumparate de la dezmembrari, din simplul motiv ca noi costa, probabil, mai mult ca masina.

Din dezmembrari mai putem cumpara elemente de caroserie, avand avantajul ca avem sanse sa gasim piesele exact in culoarea masinii noastre. Aici ne referim la portiere, aripi, bare, capota, grile si asa mai departe. Mai putem cumpara faruri, atata timp cat sunt in stare buna, cu urechile nerupte, cu sticla clara si neaparat pentru masini cu volan pe dreapta.

poza

Tot de la dezmembrari mai putem cumpara elemente mecanice, cum ar fi punti, fuzete, suporti, orice gasim pe dedesubtul masinii si nu contine elemente din cauciuc care se uzeaza in timp. Mai adaugam si elementele interioare de masina, scaune, volane, bord sau sisteme de climatizare auto, capace portbagaj, oglinzi si asa mai departe. Plus jante, stopuri, ornamente, bandouri, etc.

De fapt, din dezmembrari trebuie sa luam doar chestii care nu se strica in timp, dar pe care noi suntem nevoiti sa le schimbam in urma unui accident sau doar ca vrem sa schimbam aspectul estetic, cum ar fi atunci cand schimbam jantele auto. Dar niciodata nu trebuie sa cumparam piese sau elemente consumabile sau care se strica in timp. Aceste elemente le cumparam doar noi sau, in cel mai rau caz, reconditionate.

Printre elementele reconditionate pe care le putem cumpara se numara caseta de directie, pompa de injectie, alternatorul, compresor de aer conditionat, electromotor, turbocompresor, injectoare, planetare. Daca ne permitem, putem lua aceste piese si noi, insa vor fi extrem de costisitoare.

Piesele auto pe care trebuie sa le cumparam exclusiv noi sunt, in primul rand, consumabilele. Adica ulei, filtre. Plus elemente de franare si directie, cum ar fi placute, discuri de frana, saboti, tamburi, pivoti, bielete, amortizoare, ambreiaj, bujii, conducte frana, lichid frana, pompa apa si altele. Plus kitul de distributie, evident.

poza

Tot noi trebuie sa cumparam si piese care se pot strica foarte repede daca le-am cumpara din dezmembrari, asa ca nu are rost sa riscam. Cum ar fi amortizoare, evacuare, intercooler, bascule, senzori, cabluri, furtune, etc.

In principal, regula este simpla. Cand ne permitem, punem doar piese noi pe masina. Pentru ca daca punem piese din dezmembrari, riscam sa platim multi bani pe manopera ca sa ni se demonteze cutia de viteze, de exemplu, dupa care mergem cam 2 luni si piesa second-hand se strica, ajungand sa luam tot una noua dar sa platim manopera dubla. Nu trebuie sa luam din dezmembrari piese auto care sunt in miscare si care se pot strica, deoarece, unu la mana, nu avem garantia ca merg si doi la mana, ne putem trezi oricand ca cedeaza pe masina noastra. Asa ca mai bine le reconditionam pe cele care deja sunt pe masina noastra sau cumparam noi.

Cat despre elementele de caroserie, cele de interior sau piese exterioare cum ar fi faruri, grile sau bandouri, le vom cumpara cu siguranta de la dezmembrari. Ca au si preturi mai bune si suntem siguri ca se vor potrivi pe masina noastra.