Varianta ideala pentru un sofer este de a avea in permanenta anvelope noi, de marca cunoscuta, astfel incat sa se bucure de ele multi ani de acum inainte. Insa realitatea ne indeamna sa apelam la pneurile second-hand, mai ales de cand legea ne obliga sa avem doua seturi individuale pentru anotimpul cald si cel rece. Iata o solutie care poate fi buna: anvelopele la mana a doua de la dezmembrari.

Pana acum, cei care cumparau pneuri second hand apelau la magazine si depozite specializate pe asa ceva. Erau depozite care se ocupau cu asa ceva, aducand din strainatate camioane intregi de pneuri folosite din Germania, Elvetia sau alte tari vestice. Acolo, cand un automobil avea pneurile putin uzate, sau un pneu avea o pana sau o galma, proprietarul schimba intregul set. Motiv pentru care ajungeau la reciclare multe anvelope in stare buna, care, ulterior, erau cumparate de romani si aduse in tara.

Insa o solutie si mai buna ar fi cumpararea de pneuri direct de la centrele de dezmembrari. Si asta din mai multe motive.

Marci consacrate

La dezmembrari ajung in general numai automobile aduse de afara, lovite sau in stare buna. Si aceste masini vin din tari serioase, precum Germania, Austria sau Franta, acolo unde soferii nu isi bat joc de propria siguranta si nu apeleaza la anvelope no-name, chinezesti sau de proasta calitate. Asa ca nu trebuie sa te mire ca masinile de la dezmembrari au toate anvelope Michelin sau Pirelli.

Uzura mica

Pentru ca in centrele de dezmembrari ajung autoturisme lovite, ai toate sansele sa gasesti de pe acestea anvelope aproape noi. Pentru ca, in strainatate, soferii responsabili nu tin cont de faptul ca masina ajunge la sfarsitul vietii si nu se pregatesc pentru accidente, acestia vor avea mereu montate pneuri bune. Si cand spunem accidente, nu vorbim de daune uriase. Ci strainii vor duce masinile la casat sau le vor vinde pe bani putini imediat cum au suferit un accident usor, reparatiile costand mult, iar sistemele de rate fiind bine gandite, isi permit sa cumpere o masina noua. Asadar, ai sanse mari sa cumperi pneuri bune de pe masinile aduse de afara.

Preturi mici

La dezmembrari, anvelopele nu sunt principalul obiect de activitate. Insa aceste pneuri sunt stranse, nu sunt aruncate. Dar pentru ca reprezinta doar o parte mica din afacere, vei avea surpriza sa gasesti la centrele de piese auto pneuri second hand la preturi mai mici decat la depozitele specializate pe asa ceva. Si negocierea este mai buna, iar daca iei un set intreg, vei avea si mai mari reduceri.

Poti sa cumperi un set intreg

De multe ori, cei care au centrele de dezmembrari scot jantele cu tot cu anvelope si le depoziteaza separat. Daca esti in cautarea unui set de anvelope, poti sa dai peste un combo de jante cu pneuri bune la preturi avantajoase. Si la jante este aceeasi poveste: fiind rulate in afara, nu vei avea parte de zgarieturi, indoituri de la gropi sau alte probleme. Asadar, iti recomandam sa cumperi din dezmembrari si jantele, cu tot cu anvelope.

Data de fabricatie recenta

Pe motiv ca soferii straini sunt responsabili si isi schimba anvelopele odata la 2 ani, ai sanse sa gasesti la dezmembrari anvelope destul de noi, vechi de numai 1, 2 sau 3 ani. Poti verifica DOT-ul, adica data de fabricatie, direct cu vanzatorul, online. Si ii poti chiar cere sa puna o poza cu DOT-ul de pe anvelopa, ultimele doua numere marcand anul de fabricatie.

Asadar, ti-am aratat niste argumente pentru care merita sa incerci sa cauti pneuri si la centrele de dezmembrari. Nu strica sa arunci un ochi la cei care vand piese auto la mana a doua, si sa intrebi si de pneurile de care ai tu nevoie, in functie de dimensiune. Urmareste vanzatorii care dezmembreaza masini, vei daca au calificative pozitive sau poti face o cerere de oferta in functie de dimensiunea dorita. Cu siguranta vei avea mai multe avantaje daca cumperi anvelopele second hand de la un centru de dezmembrari.