Majoritatea masinilor actuale au motoare cu distributie pe curea. Cureaua a inlocuit lantul oferind astfel un motor mai silentios. Dar ce face mai exact cureaua de distributie? Sincronizeaza vilbrochenul cu axele cu came, astfel incat sa se faca corect toti cei 4 timpi care formeaza aprinderea motorului pe combustie.

Atunci cand cumparam un autoturism la mana a doua, pe langa revizia clasica de filtre si ulei, mai trebuie sa schimbam si distributia daca nu este pe lant. In general, o distributie se schimba pe la 90.000-100.000 de kilometri, pentru ca, fiind o piesa din cauciuc, se uzeaza in timp si isi pierde din proprietati. Asa ca nu e de mirare ca distributia este printre cele mai cumparate consumabile si una din cele mai populare activitati la service. Dar ce facem daca fostul proprietar spune ca distributia abia a fost schimbata? O inlocuim si dam 1000 de lei sau il credem?

poza

Distributia se poate verifica daca a fost sau nu schimbata numai in service. Mecanicul poate sa desfaca capacul de la distributie si sa verifice starea curelei. Daca se vad inscriptiile pe ea, a fost recent inlocuita. Dar daca prezinta crapaturi, ate scoase din intaritura textila sau santuri adanci, e clar ca este veche. Insa cureaua de distributie isi mai spune varsta si altfel.

Mecanicul se poate uita la suruburile capacului daca au fost sau nu scoase recent, daca sunt blocate, prafuite sau ruginite, e clar ca acolo nu s-a umblat de multa vreme. Mai mult, odata cu distributia se mai schimba cate ceva. Cum ar fi rola intinzatoare, la care ne putem uita ca sa vedem daca a fost shimbata sau nu. Insa cel mai important element care tradeaza vechimea distributiei este pompa de apa.

Atunci cand inlocuieste un mecanic distributia masinii, de cele mai multe ori schimba si pompa de apa. Deoarece pompa de apa este angrenata de aceeasi curea, iar daca tot se plateste manopera de distributie, e bine sa inlocuim si pompa care daca e veche se poate strica sau avea scurgeri. Asadar, daca vrem sa aflam cat de veche este distributia ne uitam la pompa de apa. O pompa noua nu este oxidata, nu este ruginita la suruburi si are rola in stare buna. Daca pompa este noua si distributia a fost schimbata.

poza

Un kit de distributie nu este neaparat scump, costand intre 200 si 400 de lei pentru un motor cu 4 pistoane. Insa costa mai mult manopera, pentru ca trebuie desfacute multe elemente si cureaua trebuie pusa atent, la punct, astfel incat succesiunea timpilor de aprindere, evacuare, sa se face asa cum trebuie.

Ce nu stiu multi soferi este si ca o distributie pe lant, asa cum au avut mai multe motoare moderne, are un interval de schimbare a acestuia, la fel ca si cureaua. Cine are impresia ca lantul de distributie nu se schimba, greseste amarnic, deoarce modele precum BMW F30 cu motorizarea 2.0 diesel, motor cu lant, crapau imediat cum atingeau 130.000 de kilometri. Din cauza ca se rupea lantul. Insa lantul ceda deoarece soferii nu erau informati ca trebuia schimbat si mergeau cu el mult si bine.

Cert este ca atunci cand vorbim de cureaua de distributie, trebuie sa ne asiguram ca este in stare buna. Daca avem probleme cu o curea veche sau daca se rupe, riscam sa stricam tot motorul. Insa daca facem aceasta lucrare de inlocuire a distributiei la timp, vreme de 100.000 de kilometri nu vom avea probleme, asadar nu trebuie sa evitam sa o facem.

poza