Iarna este anotimpul care produce cele mai multe accidente usoare. Din cauza ca soferii nu isi echipeaza corespunzator masinile, pentru ca vizibilitatea scade si pentru ca atentia este distrasa de alte elemente, cand vine frigul incep si accidentele. Nu grave, fara victime omenesti, dar pline de caroserii indoite. Nu degeaba, iarna, firmele de dezmembrari au mare cautare. Iata care sunt cele mai cautate piese de caroserie.

1. Bara fata

Printre primele piese care se vand ca painea calda de pe o masina adusa pentru dezmembrat se numara si bara fata. Ceea ce este normal, pentru ca 8 din 10 accidente implica partea frontala a unei masini. Cam in orice accident usor o bara are de suferit. Si daca bara se sparge sau se crapa, reparatia ei nu mai este justificata. Bara fata se repara doar daca este infundata si indreptata la cald sau daca este zgariata. Dar daca este rupta trebuie schimbata. Daca cumperi piesa noua vei avea batai de cap cu vopsirea, dar daca cumperi piesa din dezmembrari ai sanse sa o gasesti la culoarea masinii tale.

poza

2. Bara spate

La fel ca bara fata, si bara spate este o piesa cautata. De obicei, soferii care au nevoie de bara spate sunt pagubiti, nu vinovati. Adica un alt sofer a intrat in spatele sau, probabil, ca se uita pe telefon. Dar cum asiguratorii fac mofturi sau pur si simplu trebuie sa te rescurci singur, vei apela la un dezmembrator. Poti comanda piesa online, avand acelasi avantaj ca la bara fata: ai sanse mari sa gasesti piesa exact in culoarea de care ai nevoie. Nu mai spunem ca piesele sunt originale, de fabrica, nu chinezarii aftermarket care se vor crapa la primul ger.

3. Capota

Daca faci un accident frontal, indiferent ca te opresti intr-o masina sau intr-un stalp, intr-un gard sau in coltul blocului, capota motorului va avea de suferit. Spargi grila radiatorului, un far, bara fata, iar capota o vei indoi fara doar si poate. De obicei, capota se poate indrepta, insa va purta mereu urma loviturii, deoarece e imposibil sa o aduci la linie fara lucrari complexe de tinichigerie. Asadar, in multe cazuri e mai usor sa cumperi o capota de la dezmembrari. Strangi 4 suruburi si iti vezi de drum. Iar daca ai vreun model de masina popular, din care se dezmembreaza multe masini, vei gasi sigur chiar capota la culoare.

poza

4. Aripa fata

Aripile masinii, cele din fata, sunt elemente de caroserie usor de inlocuit. Pentru ca sunt prinse in suruburi, in timp ce aripile spate sunt sudate. Aripile fata au si cel mai mult de suferit, mai ales in aceasta perioda de iarna in care carosabilul este alunecos. Daca ai viteza ceva mai mare si franezi brusc, poti trage de volan ca sa eviti obstacolul, evitand un impact frontal. Asa se intampla de multe ori ca aripile ajung sa fie cele indoite. Sau cand o doamna franeaza prea tarziu, venind de pe o strada laterala, si te atinge usor in aripa ta dreapta. O poti repara si revopsi la un service de tinichigerie, dar e mai usor sa cumperi una de la dezmembrari.

5. Grila motor

Este de plastic si crapa imediat. Am vazut grile de radiator sparte de la impactul cu o vrabie sau pur si simplu de la o bucata de gheata. Cat despre cazul unui impact, grila se va sparge cu siguranta. De fapt, asa este facuta, sa fie casanta usor, sa cedeze la cel mai mic impact. O grila de radiator este prinsa in suruburi de trager si de bara fata, este usor de schimbat si deloc scumpa. Este un element pe care il poti cumpara si nou, dar si de la dezmembrari. Avantajul dezmembrarilor este ca acolo piesa este ieftina. Si cum nu este o consumabila, o poti lua linistit din dezmembrari.

poza

6. Haion

Daca masina ta este victima in loc de vinovat, ai toate sansele sa faci o reparatie costisitoare la masina. Cel mai scump element de caroserie este haionul. Si aici ne referim la masinile break, hatchback, SUV sau monovolume. Pentru ca este o piesa complexa, cu luneta, mecanism de stergatoare, instalatie electrica. Haionul se indoaie ireparabil in cazul unui impact din spate si singura varianta, dar si cea mai ieftina, este cumpararea unei piese din dezmembrari. Probabil, pentru un Golf IV, de exemplu, pe original, un haion nou ar costa mai mult ca masina. Asa ca alegerea fireasca este din dezmembrari.