Antigelul auto este o consumabila pe care o utilizeaza toate vehiculele. Noi il numim antigel, insa denumirea corecta este de lichid pentru racire. Pe vremuri, acest lichid de racire era apa, dupa care a fost inlocuita de antigel. Care este, de fapt, o solutie chimica pe baza de apa ce ofera niste proprietati specifice de racire a motorului.

Ce este antigelul?

Solutia de racire pe care noi o numim antigel este o solutie chimica pe baza de apa. In componenta sa are mai multi aditivi care trebuie sa indeplineasca o serie de calitati intalnite doar la antigel. De exemplu, sunt aditivi care cresc temperatura de fierbere, care scad temperatura de inghet, care curata traseul de racire si care lubrifiaza garniturile motorului.

De ce are culori diferite?

Antigelul pe care il gasim la vanzare are culori de mai multe feluri. De exemplu, antigelul verde are aditivi pe baza de fosfati si silicati ce protejeaza un motor din otel. Antigelul roz sau galben nu are silicati si este foarte bun pentru motoarele cu bloc din aluminiu. Iar cele de culoare albastra sau violet sunt cele mai bune, au aditivi de ultima generatie care confera o protectie buna pentru orice motor, dar si rezista in timp.

poza

Cat de des trebuie inlocuit antigelul?

Multi soferi au gresita impresie ca antigelul rezista mult si bine in motor, uitand sa-l schimbe vreodata. Insa antigelul este o consumabila care, in timp, isi pierde din proprietati. Adica temperatura de inghet sau fierbere se schimba, iar peste 10-12 ani de utilizare a aceluiasi antigel, acesta va avea proprietati apropiate de cele ale apei de la chiuveta. Un antigel ar trebui schimbat cel mult la 4-5 ani.

La ce temperatura fierbe antigelul?

Ceea ce face ca antigelul sa fie un lichid de racire eficient este temperatura de fierbere mult mai mare. Daca apa fierbe la 100 de grade, antigelul, datorita aditivilor sau chimici, va fierbe la 130 de grade. Iar acest lucru inseamna ca raceste motoarele performante care functioneaza la temperaturi inalte.

La ce temperatura ingheata antigelul?

De obicei, pe fiecare bidon de antigel scrie temperatura sa de inghet. Un antigel concentrat, care nu a fost diluat cu apa distilata, va ingheta la -70 de grade. Tot pe eticheta bidonului sunt scrise si proportiile de amestec, dar si temperatura de inghet rezultata. Daca facem proportie de 50/50 si obtinem antigel diluat, vom avea o solutie de racire care ingheata pe la -25 de grade, o temperatura sigura pentru Romania. Daca locuim in Siberia, vom utiliza numai antigel concentrat.

poza

Cat costa antigelul?

Un antigel bun costa cam 20 de lei/litru. Producatori precum HEPU, Total, Mobil, Yacco sau Ravenol ofera produse de calitate, iar pretul ceva mai ridicat este justificat. Evitati antigelul foarte ieftin, deoarece nu are aditivi calitativi si va coroda internele motorului in timp. Daca ne gandim ca inlocuim antigelul o data la 5 ani, cei 7-8 litri de antigel diluat nu sunt o cheltuiala mare.