In ultimii ani, cam orice componenta si consumabila auto a fost dezvoltata sa se impace si cu natura. De exemplu, filtrele de aer sunt acum din hartie si pot fi biodegradabile, daca cumva iti trece prin cap sa il arunci pe cel vechi undeva in padure. Din pacate, lichidele masinii inca nu au reusit sa fie toate biodegradabile. De exemplu, uleiul de motor trebuie in continuare sa fie colectat de centre speciala, deoarece poate reprezenta un pericol ecologic. Acelasi lucru este si cu carburantii, uleiurile de orice fel, lichide de frana sau hidraulice. Din fericire, pe partea de racire, iubitorii de natura au o solutie.

Antigelul biodegradabil a fost dezvoltat in anii '90. Practic, este un lichid de racire pe baza de apa, cu mai multi solventi chimic si ingrediente speciale care il fac sa devina un antigel eficient. Adica sa creasca punctul de fierbere de la 100 cam la 120 de grade si punctul de inghet sa scada la - 40 de grade. In plus, un antigel mai are si roluri secundare de curatare, antioxidare si lubrifiere.

poza

Ca sa raspunda la toate aceste cerinte, antigelul este in zilele noastre un lichid chimic. Exista si diferite tipuri de antigel care nu sunt pe baza de apa, ci au exclusiv compusi chimici pentru performante mai bune. Insa poti cumpara, daca doresti, chiar si antigel biodegradabil care nu afecteaza deloc natura.

Antigelul biodegradabil este un produs cu care mai multi fabricanti se lauda ca poate fi aruncat direct in natura, pe pamant, la canal, oriunde, deoarece nu polueaza, nu coloreaza si nu afecteaza deloc mediul inconjurator. Unii producatori ba chiar se lauda ca antigelul acesta, daca il scurgi integral pe asfalt, sub masina, in cateva zile dispare total orice urma a sa.

poza

Dar in viata reala, la ce ti-ar trebui un antigel biodegradabil? Poate doar daca vrei sa schimbi antigelul undeva pe drum, intr-o parcare sau la iarba verde si sa te asiguri ca nu otraveste nicio vietate. Sau ca sa-l arunci direct in canalizare fara sa fie nevoie de o colectare speciala, nu? In realitate, antigelul de acest tip nu prea este folosit, deoarece inlocuirea lichidului de racire se face oricum la service, acolo unde exista instalatii de colectare si antigelul nu este aruncat.

Dar poti utiliza acest gen de antigel in alte activitati. Poate la alte motoare termice de pe langa casa, nu neaparat in autoturisme. Acolo unde exista riscul sa se intample ceva, instalatia sa se sparga, iar plantele si animalele din jur, inclusiv animale domestice, sa pateasca ceva. Sau in rulote si campere, acolo unde daca exista o scurgere se poate vedea si la interior, unde traieste lumea.

poza

O utilizare mai ampla a acestui lichid prietenos cu natura este si la motoarele de barca sau vapor. Pentru ca, acolo, daca exista o problema, lichidul se poate scurge in apa si polua oceanul. Dar daca ai un asemenea antigel bio, chiar daca ai scurgeri, nu vei polua nimic si pestii vor fi in siguranta.

Cat despre autoturismele noastre, singurul motiv pentru care ti-ai cumpara asa ceva pentru motorul masinii tale, este ca vrei sa faci tot ce iti sta in putina ca sa salvezi planeta. Adica vrei o masina electrica, dar care are si ea nevoie de lichid de racire, asa ca vei pune antigel biodegradabil. Sau chiar si intr-o masina cu motor termic, pentru ca, in putin probabil situatie in care ti se sparge radiatorul in trafic, sa nu poluezi canalizarea. Sau, poate esti genul care vrea sa reutilizeze tot ce poate, fara sa faca risipa, si vrea sa puna antigelul la flori, ca oricum nu patesc nimic...