Automobilele noastre sunt realizate din mii si mii de piese unite intr-o forma finala in care ne urcam si care ne duce acolo unde avem treaba. Aceasta forma finala se numeste automobil si contine multe elemente pe care nu le cunoastem foarte bine. Nu stim nici ce inseamna si nici de unde vine denumirea. Iata cateva exemple.

Valva EGR

Valva EGR are un nume provenit din engleza, care inseamna Exhaust Gas Recirculation. Mai precis, valva EGR citeste amestecul de gaze emanat de un motor si reintroduce in camera de ardere o parte din aceste gaze. Scopul montarii unei valve EGR este acela de a scadea poluarea. O valva EGR stricata poate da informatii gresite motorului, acesta ajungand sa consume mai mult.

poza

ABS

Numele ABS vine din engleza si inseamna Antilock Brake System. In traducere inseamna un sistem de franare anti-blocare. Un automobil dotat cu ABS, in momentul in care apasam frana violent, rotile nu se vor bloca pe asfalt, ci se vor invarti sacadat, pentru ca soferul sa mai poata trage de volan si sa schimbe directia in vederea evitarii unui impact.

ESP

ESP are mai multe denumiri prescurtate, ESC, Electronic stability control sau DSC, dynamic stability control. Inseamna Electronic Stability Program si e un sistem care se foloseste, la fel ca ABS-ul de franele masinii. Un computer simte cand masina pierde controlul si stie ce roata sa franeze, astfel incat sa isi recapete stabilitatea. Cu ESP-ul activat este destul de greu sa faci o masina sa se invarta in conditii normale d drum.

ECU

ECU se refera la computerul masinii si inseamna Electronic Control Unit sau Electronic Control Computer. Masinile cu injectie electronica au nevoie de un calculator ECU pentru a calcula fluxul de carburant care intra prin injectoare, direct in motor. Insa un ECU modern face mai multe lucruri, are si funtie de siguranta, controleaza toata masina, toata electronica si poate fi chiar programat sa faca diverse lucruri.

poza

GPS

Prescurtarea GPS vine de la Global Positioning System si a aparut in anii '80. Pe masini, la scara larga, GPS-ul a fost montat abia prin anii 2000. Este un sistem conectat la un satelit si care identifica pozitia exacta a masinii. GPS-ul, impreuna cu un sistem de navigatie, fac calatoriile actuale mult mai usoare, pentru ca acum ajunge doar sa tastam o adresa si navigatia, in functie de pozitia noastra pe harta, ne duce fara probleme.

Wastegate

O masina supra-alimentata cu un turbocompresor are si o valva numita Wastegate. Daca traducem direct se numeste valva "Iesire de resturi". Aceasta valva regleaza cantitatea de gaze de esapament care intra in turbocompresor, astfel incat sa fie turatia optima. Toate gazele suplimentare, care nu sunt necesare la o anumita sarcina, sunt eliminate prin Wastegate.

poza

Lambda

Sonda Lambda este un senzor care masoara cantitatea de oxigen din gazele de esapament, calculand astfel daca arderea se face bine. Numele este de fapt un nume propriu dat de BOSCH, compania care a inventat aceasta sonda in 1976. De atunci, toata lumea foloseste aceasta denumire, chiar daca nu este fabricata de BOSCH. Asadar, numele este unul imprumutat.

poza

Sonda Wideband

O alta denumire, mult mai corecta, pentru sonda Lambda, este sonda Wideband. Adica o sonda de banda larga capabila sa citeasca cantitatea de oxigen din gazele de evacuare.

Webasto

La fel ca si in alte cazuri, Webasto este o alta denumire imprumutata si adoptata la scara larga. Webasto este numele companiei care a fabricat acest sistem de incalzire auxiliara. Este ca si cum spui la toate sistemele digitale de climatizare "Climatronic", desi numele Climatronic apartine doar masinilor Volkswagen. Webasto este un sistem de incalzire care face ca masina si motorul sa se incalzeasca mult mai repede. Functioneaza cu carburantul automobilului si poate fi programat. Se mai numeste si Sirocco, un alt nume dat de o alta fabrica.

poza

Xenon

Nu sunt multi cei care stiu ca Xenonul este un gaz, nu este un bec. A fost descoperit in anii 1800 si abia recent, prin anii 1990, a fost introdus si in domeniul de iluminare auto. Xenonul este gazul din becurile sistemului care poarta acelasi nume si este un gaz inodor, incolor, dar foarte dens.