Candva, mai toata lumea avea montata pe masina o alarma. Pentru ca furturile auto erau in floare, asa ca doreai sa auzi daca cineva umbla la masina ta, sareai din pat, ieseai pe geam sa vezi daca e totul in regula si o opreai din telecomanda. Dar acum, nu multe automobile mai vin din fabrica cu alarma si nici nu sunt multi cei care isi monteaza una aftermarket. Cat de sigure sunt alarmele din 2018?

Pe vremuri, o alarma auto era formata dintr-o simpla goarna cu senzor incorporat care avea celebra suita de melodii. Toate alarmele erau la fel si daca suna una, trebuia sa te uiti la avariile masinii sa stii daca suna a ta sau a altui vecin. Alarmele erau simple, iar ulterior aveau si posibilitatea de deschidere a portierelor din radiocomanda, pornirea motorului din pager si asa mai departe.

Alarmele care sunt si acum montate din fabrica pe masinile noi fac cateva lucruri utile, dar nu neaparat... noi. Alarmele moderne simple se ocupa de armarea si dezarmarea alarmei, de deschiderea usilor, dar sunt dotate si cu senzor de presiune si miscare. Adica daca se sparge un geam in masina cand alarma e armata, schimbandu-se presiunea interioara, porneste sirena. La fel si daca masina se misca, ca si cum cineva ar vrea sa o urce pe o platforma.

Insa nimeni nu mai cumpara asemenea alarme ca sa le monteze pe masina in 2018. Deoarece alarmele de astazi sunt mult mai complexe si mai inteligente. De fapt, chiar asa se si cheama: alarme Smart. Sunt alarme care se monteaza usor, direct in portul OBD al masinii. Sunt alarme care pot fi controlate din pager, telecomanda, sau direct de pe telefonul mobil.

poza

Cele mai inteligente alarme auto nu mai sunt doar simple alarme ci adevarate sisteme informationale. O alarma ofera atat parta de siguranta, adica te anunta daca exista vreo efractie sau miscare a masinii, dar si daca exista vreo fluctuatie de curent. Insa face mult mai mult de atat. De exemplu, alarma imobilizeaza motorul complet, prin diferite coduri criptate, astfel incat doar semnalul din radiocomanda sau mobilul proprietarului o poate dezarma. Practic, degeaba intra hotul in masina, ca nu va putea pleca cu ea.

Alarma ofera in acelasi timp si posibilitatea de urmarire prin GPS a masinii. Intri intr-o aplicatie a producatorului si acolo afli in timp real unde se afla automobilul tau. Tot aici afli cu ce viteza circula masina, cat consuma, ce regim de sofat a avut cel de la volan si asa mai departe. Acest aspect ii vizeaza in general pe cei cu flote auto, ca sa se asigure ca angajatii nu fura carburant sau ca-si bat joc de autoturism.

poza

Aceste tipuri de alarme Smart controlate prin telefonul mobil mai pot totodata porni motorul masinii de la distanta. Asta in cazul in care doresti sa incalzesti masina inainte sa pleci la drum pe timp de iarna. Si iti mai pot oferi diverse informatii preluate din calculatorul masinii, daca acesta stie sa le citeasca. Precum presiunea in roti, carburant ramas, probleme tehnice, erori, etc.

In concluzie, alarmele din ziua de azi nu sunt simple alarme care piuie cand cineva se apropie de masina ta. Ci sunt sisteme inteligente care iti protejeaza masina, dar care iti ofera si o gama larga de beneficii si informatii care iti pot face viata mai usoara.