Nu putini sunt pasionatii de masini care vor sa iasa in vacanta sau la sfarsit de saptamana in teren accidentat. Adica acolo unde nu mai este asfalt, unde nu mai este civilizatie si unde poti trage in piept aer curat. Dar pentru asta ai nevoie de o masina pregatita pentru off-road. Iata care sunt 10 accesorii pe care oricine cu o masina de teren trebuie sa le aiba.

1. Carlig remorcare

Daca ai de gand sa iesi in off-road, ai nevoie de un carlig pentru remorcare. Cu asa ceva, poti trage dupa tine chiar si o rulota, ca sa innoptezi in confort maxim sub lumina lunii sau sa te folosesti de el pentru a scoate pe cineva impotmolit in noroi. Un carlig este mereu folositor, deoarece nu stii peste ce vei da dupa ce parasesti asfaltul.

2. Snorkel

In caz ca vrei sa traversezi un curs de apa, obligatoriu ai nevoie de un snorkel. Snorkelul este o prelungire a traseului de admisie, prin care aerul va intra in motor de undeva de sus. Adica in loc sa intre aerul in filtrul de aer de undeva din spatele farurilor, va intra de langa plafon. Snorkelul este din plastic si este dedicat pentru fiecare model auto.

poza

3. Bare longitudinale

Fie ca sunt longitudinale sau transversale, barele de plafon sunt extrem de utile. Poti prin intermediul lor sa cari mai multe bagaje, fie ca montezi un portbagaj de acoperis de tip cutie, sau doar unul din grilaje in care pui diverse lucruri, de la roata de rezerva, la cort si cric. Barele contribuie si la aspectul mai agresiv al masinii, iar majoritatea modelelor de teren le au din fabrica.

4. Troliu

Pentru iesirile extreme in natura, mai ales atunci cand iesi singur cu masina, ai nevoie de un troliu. Un troliu este o achizitie scumpa, dar extrem de utila. Daca ramai impotmolit in noroi sau intr-un sant, ajunge sa scoti cablul de la troliu, sa-l legi de un copac si sa iesi fara ajutorul altei masini. O masina adevarata de off-road are doua trolii, unul in fata si altul in spate.

poza

5. Cablu remorcare

Sufa, cablu, franghie sau cordelina, acest accesoriu folosit la tractarea masinilor este esentiala in teren accidentat. Te folosesti de cablu ca sa iesi din bucluc, daca ramai impotmolit, te folosesti atunci cand vezi o masina blocata in zapada sau cand, pur si simplu, vrei sa tragi ceva dupa tine. Ideala este o coarda groasa din material textil, capabila sa reziste la 5-6 tone.

6. Anvelope de teren

Sa nu te gandesti sa parasesti asfaltul cu anvelope obisnuite de oras, asa cum vin pe toate SUV-urile de fabrica. Daca vrei sa faci off-road mai serios, ai nevoie de anvelope off-road de tip AT sau MT. Adica ceva mai cramponate, cu niste pereti laterali mai grosi, care sa reziste la bolovani si la socuri puternice. In plus, iti ofera aderenta crescuta pe suprafata alunecoasa.

poza

7. Senzori parcare

De ce ai avea nevoie de senzori de parcare la o masina de teren? Pentru ca sa nu faci pagube mari la caroserie. De exemplu, atunci cand esti pe o poteca si vrei sa faci manevre la inghesuiala printre copaci. Senzorii fata si spate iti spun cat sa te apropii de obstacole fara sa zgarii masina.

8. Diferential autoblocant

Masinile de teren vin din fabrica cu un diferential autoblocant, in special cele mai scumpe sau pe sasiu, menite mersului in teren accidentat. Dar multe SUV-uri nu au asa ceva, dar se poate instala aftermarket sau de la alte modele dezmembrate. Un diferential blocant ofera o aderenta mare indiferent de conditii si face ca rotile sa traga in acelasi timp, indiferent daca una pierde contactul cu solul.

poza

9. Canistra

Cand iesi in natura, mereu risti sa ramai fara carburant. Poate pentru ca dai de obstacole si turezi motorul excesiv, poate pentru ca inclini masina si apar scurgeri din rezervor sau doar pentru ca ramai impotmolit si trebuie sa lasi motorul pornit sa nu mori de frig. Orice masina de teren care se respecta are asupra ei o canistra suplimentara de carburant, binevenita in orice situatie.

10. Bullbar

La final am lasat bullbarul sau bara de protectie metalica. Adica o bara care protejeaza spoilerele din plastic. Este un accesoriu bun daca vrei sa tii la masina ta si sa o protejezi cand iesi pe coclauri, dar te poti folosi de un bullbar ca sa montezi niste proiectoare, de exemplu. Sau, daca ai o bara de tip ARB, o poti folosi pentru montarea unui troliu. Oricum, un plus de protectie nu strica niciodata.