Farurile auto sunt, fara indoiala, unele din cele mai cautate elemente de masina in Romania, din simplul motiv ca au loc multe accidente usoare frontale. In urma acestor accidente se intampla ca farurile sa se sparga sau sa-si rupa prinderile, moment in care soferul cauta un far sau o pereche de faruri auto noi. Si in aceasta clipa se loveste de trei variante pe care le are la dispozitie: faruri OEM, faruri aftermarket, faruri de la dezmembrari. Care solutie este cea mai buna?

Farurile auto OEM

Cand ne referim la OEM, ne referim la faruri originale, de unde si denumirea: Original Equipment Manufacturer. Adica daca ai un BMW, te duci la reprezentanta sau la un magazin si comanzi far original, pe care este stantat logo-ul BMW.

Aceste faruri sunt, de departe, cele mai calitative, pentru ca respecta standardele producatorului si ale masinii originale, avand parte de cele mai drastice controale ale calitatii. Asadar, cine vrea sa fie sigur ca piesa se potriveste perfect, fara adaptari, si ca masina ulterior va fi exact ca atunci cand a iesit din fabrica, comanda un far auto OEM.

poza

Singurul dezavantaj al farurilor de masina originale este pretul. Pretul farurilor OEM este cel mai mare dintre toate categoriile care urmeaza sa fie dezbatute aici. Dar este normal, pentru ca atunci cand vrem calitate, trebuie sa platim mai mult.

Asadar, farurile OEM sunt cele mai bune, se potrivesc perfect pe masina, sunt omologate, dar au cel mai mare pret.

Farurile auto aftermarket

Ce facem cand nu avem buget pentru niste faruri OEM, dar totusi vrem faruri noi la masina? Apelam la una din cele doua variante de faruri aftermarket. Adica faruri noi, dar nu originale, ci produse de diverse firme, mai mult sau mai putin cunoscute. Cele doua categorii de faruri aftermarket sunt farurile standard, conform cu originalul, si farurile tuning, speciale pentru masina respectiva, dar care imbunatatesc aspectul estetic.

poza

In general, farurile aftermarket sunt produse cu acordul producatorului auto, dar nu au sigla de omologare de la producator, ci doar de la diverse autoritati. Sunt faruri mai slab calitative ca cele OEM, majoritatea fiind realizate in China, cu materiale mai ieftine care in timp se degradeaza mai usor. De exemplu, suprafata de plastic se matuieste mult mai repede decat in cazul unui far original.

poza

Marele avantaj al farurilor auto aftermarket este pretul mic. Daca un far original de Volkswagen Golf Mk7 costa nou, pe original, 650 de lei, daca dam comanda de un far aftermarket, acesta va costa in jur de 300 de lei. Asadar, daca vrem totusi o piesa noua, putem sa alegem varianta de faruri aftermarket.

Farurile auto second-hand de la dezmembrari

Mai exista si o categorie de soferi care vor sa ramana cu masina originala, adica sa aiba piese OEM, dar nu au bani pentru unele noi. Asa ca prefera sa cumpere faruri originale, nu aftermarket, dar de la dezmembrari.

Farurile auto din dezmembrari sunt in general o solutie buna, atata timp cat verificam bine produsul cumparat. Asa ca este necesara verificarea la fata locului sau sa alegem optiunea de livrare cu verificare in cazul comenzilor de pe internet. Pentru ca un far din dezmembrari are sanse mari sa aiba cateva defecte: urechi rupte, geam matuit, ciobituri, etc. Asa ca este bine sa verificam ce cumparam inainte sa platim.

poza

Singurul avantaj al farurilor de la dezmembrari este ca avem sansa sa gasim, pe masini aduse de afara si dezmembrate, piese de calitate in stare buna, care sa fie originale. Pretul insa nu este unul mic, ci este unul apropiat de cel al pieselor aftermarket. Asadar, daca vrem piese originale la bani putini, trebuie sa luam din dezmembrari.

Ce varianta de faruri auto este cea mai buna atunci cand avem nevoie?

Daca am avut un accident sau daca, pur si simplu, farul s-a stricat si nu mai este bun, trebuie sa ne gandim ce vrem sa facem. Daca masina este noua, impecabila si originala, atunci merita sa luam un far OEM. Daca masina este mai veche si nu se justifica o investitie in faruri originale, apelam la una din variantele secundare, adica faruri de masina aftermarket noi sau faruri de masina OEM, dar second-hand. Totul depinde de ce ne dorim sa facem. Insa, cel mai probabil, cel mai mare succes il au in Romania farurile noi aftermarket.